Tilauslentosanastoa

 
Tilauslentopalveluilla on monta nimeä ja alan sanasto sekoittuu usein, erityisesti puhekielessä. Mikä oikeastaan erottaa yksityislennon, tilauslennon, liikelennon ja charter-lennon toisistaan?
 
Vastaus kysymykseen on yksinkertainen: ei välttämättä monikaan asia. Mainitut ilmailutermit ovat päällekkäisiä ja tarkoittavat usein jopa samaa asiaa - toki erojakin on.
 
Tilauslento on kattotermi, jota käytetään, kun tarkoitetaan tilattavia, asiakkaalle räätälöitäviä lentopalveluita, joissa koko lentokone tulee asiakkaan käyttöön. Tilauselementti erottaakin tämän palvelutyypin kaupallisten lentoyhtiöiden reittilennoista, joissa lennolle ostetaan istumapaikka. Terminä tilauslento on kätevä, koska se kattaa kaikki erilaiset palvelutyypit liikelennosta charteriin.
 
Yksityislento on puhekielen ilmaisu, joka ei viittaa suoraan tiettyyn palvelutyyppiin. Yksityislennosta puhuttaessa muodostuukin mielikuva maailmantähtien käyttämistä yksityiskoneista, joilla lennetään konserttipaikalta toiselle. Ilmailualalla yksityislentämisellä tarkoitetaan ei-kaupallisia lentoja, eli sellaisia missä lennetään omalla koneella eikä kyydissä ole maksavia asiakkaita. Omistaja voi lentää konetta itse tai hänellä voi olla palkattu miehistö. Myös lentokerhojen toiminta, missä jäsenet lentävät kerhon omistamalla koneella, kuuluu tähän kategoriaan.
 
Liikelento on pääsääntöisesti business-asiakkaille suunnattu tilauslentopalvelu. Liikelento on kiireisten yritysasiakkaiden matkustustarpeita vastaava nopea ja räätälöity lentopalvelu, joka säästää asiakkaalta ylimääräiset junamatkat, hotelliyöt ja reittilento-odottelut, kun haluttuun kohteeseen voidaan lentää suoraan oman aikataulun mukaisesti. Liikelennolla päästään sekä lähelle että kauas riippuen lentokaluston tyypistä ja koosta.
 
Charter-lento on suuremmalle ryhmälle tarkoitettu tilauslentopalvelu. Charterilla voidaan kuljettaa 50 henkilöä konferenssiin Keski-Eurooppaan tai vajaan 200 hengen joukko lomalle Dubaihin. Charterin etu onkin saada isompi ryhmä perille kohteeseen yhtä aikaa. Reittilennoilla se on usein mahdotonta, kun ryhmän koko kasvaa suureksi.
 
Oli tilauslentotarpeesi mikä tahansa yllä olevista tai vaikkapa helikopteri, on Private Skies apunasi. Ota meihin yhteyttä – autamme löytämään sinulle parhaan tilauslentoratkaisun.